Onze bijeenkomsten vinden voor het overgrote deel plaats in de binnenstad van Elburg, bij de verschillende horeca gelegenheden.

Zo rond de klok van 19.30 u druppelen de Genoten binnen voor een kop koffie en voldoen waar nodig hun bijdrage voor die avond. Tijdens deze bijeenkomsten wordt het tenue van het Genootschap gedragen: een zwart t-shirt met het EBG logo eventueel aangevuld met het grijze vest eveneens voorzien van het EBG logo op de voorzijde en de tekst Elburger BierGenootschap op de achterzijde.

                               

Om 20.00 opent “de man met de houten hamer” de avond en deelt de bijzonderheden mee die er zoal zijn en blikt terug op de vorige bijeenkomst. Hierbij wordt uitgebreid stil gestaan bij wat de Genoten die het avondprogramma verzorgden het Genootschap hebben voorgezet. Indien dit van een voldoende hoog niveau is geweest kunnen bestuur en overige Genoten besluiten om aan hen een Genootschapsspeld, ons “ere-metaal”, toe te kennen. Momenteel kennen we deze in 5 gradaties: bronskleurig, zilverkleurig, brons, zilver en goud.

                  

Nadat de spelden zijn uitgereikt, wordt nog even snel gecontroleerd of alles voor de komende bijeenkomst(en) in de hand is waarna een drietal Genoten hun programma mogen draaien.

Zoals eerder gezegd mag dit van alles zijn zolang het maar met bier te maken heeft. Vaak is dit dan een proefavond waarbij zowel Nederlandse als buitenlandse brouwerijen aan bod komen.

De proeverijen worden gedaan aan de hand van een proefformulier waarop de gegevens van de bieren op vermeld worden maar belangrijker nog wat de proever (m/v) er zelf van vond. De eigen beleving en ‘t oordeel en waarmee het geproefde bier valt te combineren voor wat betreft gerechten.

Het proeven wordt gedaan met kleine proefglazen (15 cl) waarin een bodempje schuimend bier geschonken wordt. Hiermee gaat elke Genoot aan de slag. Per tafel/ groepje wordt er overlegd wat er nou aan aroma’s en smaken te ontdekken valt. De meer ervaren Genoten helpen hierbij de minder ervaren Genoten zodat de bewustwording en hiermee referentiekader vergroot wordt.

Op een avond worden doorgaans 4 tot 6 bieren/ biertypes behandeld, meestal onderbroken door een korte pauze. Soms is ook de brouwmeester zelf of een vertegenwoordiger van de brouwerij aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Rond 22.30 u wordt de bijeenkomst afgesloten om daarna nog even gezellig na te praten onder het genot van een ........... biertje.

 

Onze bijeenkomsten